31 березня 2014 р.

Навчальний візит до Латвії

  Сповненим нових вражень, естетичних надбань і професійних удосконалень виявився перший місяць весни для бібліотекаря відділу автоматизації бібліотечних процесів Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка Олени Попович. У складі фіналістів програми "Лідерство для молодих бібліотекарів", яка відбувається у співробітництві з програмою "Бібліоміст" і благодійним фондом "Творчий центр ТЦК", за підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), вона здійснила навчальний візит до Латвії. Метою заходу були вивчення досвіду публічних бібліотек Латвії з надання інноваційних послуг та адаптація отриманих знань у практику роботи українських публічних бібліотек. 
  Хоча Латвія зустріла українську делегацію не дуже приємною погодою, зате щирістю і доброзичливістю порадували її жителі. Тож озброєні гарним настроєм та прагненням побачити щось нове, ми почали знайомство з містом Юрмала, яке на період з 23 по 28 березня стало нашою домівкою.  
  Перша зустріч відбулася в Юрмальській міській думі, де з презентаціями виступили керівник відділу культури Агнесе Мілтіня і керівник Юрмальського об’єднання бібліотек Сарміте Бренце. Далі відвідали Кемерську бібліотеку, де одну з наших колег зареєстрували як користувача бібліотеки й видали читацький квиток. Це відбулося з метою демонстрації електронної бібліотечної інформаційної системи "Alis", що працює в усіх публічних бібліотеках Латвії. До речі, кожна з них має автоматизовану єдину систему реєстрації читачів, єдиний каталог читачів. Також здійснена повна електронна обробка книг і створений єдиний електронний каталог, відбувається електронна видача книг.
  Найбільше захоплення й ціле море позитивних вражень викликало відвідування бібліотек Вентспілса та Кулдіги. Бібліотека Парвенті розташована в новій будівлі сучасного дизайну (відкрита у 2009 році). Спочатку навіть незрозуміло, що це бібліотека, але своїм виглядом вона вабить до себе, тому так хочеться зайти всередину й побачити, що ж там. Тож завдяки цікавості як місцевих жителів, так і гостей міста бібліотека має велику кількість користувачів. Хоча будівля чималенька, але колектив бібліотеки складається всього з семи осіб, причому працівники, взаємозамінні, тобто за необхідності можуть виконувати роботу одне одного.
  А от чи може книжковий фонд прикрашати бібліотеку? Бібліотеку Парвенті – так. Нова яскрава література у відкритому фонді – це чудово. Навряд чи хтось зможе пройти мимо і не взяти книжку навіть просто завітавши сюди на екскурсію. А ще ця бібліотека – улюблене місце батьків, котрі мають маленьких дітей. Адже тут є відділ дитячої літератури, ігровий майданчик та люб’язні бібліотекарі, що можуть запропонувати багато цікавих книжок і розваг для малечі. Індивідуальний підхід до кожного користувача, врахування потреб місцевого населення, зручний графік роботи та активність бібліотекарів перетворили бібліотеку на центр громади. Схожі враження отримані і від огляду Головної бібліотеки Вентспілса. Бібліотеки ніколи не бувають порожніми, тут завжди є відвідувачі. Користувач тут незалежний від бібліотекаря. Він самостійно може вибрати собі книгу, а потім скористатися пунктом самообслуговування. Навіть коли бібліотека зачинена, можна повернути книгу, опустивши її у спеціальну скриньку біля бібліотеки. Бібліотека Кулдіги також по-своєму цікава, адже вона розташована у приміщенні колишньої синагоги. Проте це не недолік, а скоріше родзинка місцевої бібліотеки, що вміло поєднує історичність будівлі з сучасними технологіями. Багатий книжковий фонд, велика кількість періодичних видань, увага до людей з особливими потребами та постійна робота з дітьми приваблюють до бібліотеки значну кількість відвідувачів.
Основними принципами Національної бібліотеки Латвії є відкритість, компетентність, доступність, тому працює вона (так само, як і решта бібліотек) на задоволення всіх потреб громади. Книгозбірня облаштована великою кількістю комп’ютерів, є доступ до інтернету, книжковий фонд – відкритий, тільки книги додому не видаються. У бібліотеки є власний сайт, одним із розділів якого є електронна бібліотека. Тут зібрано понад 7 тисяч оцифрованих книг, тисяча з яких перебуває у вільному доступі, а рештою можна скористатися, завітавши до бібліотеки. Оцифровані майже всі періодичні видання до 1940 року. Та найпопулярнішим розділом серед користувачів є "Втрачена Латвія", де зібрані старі фотографії (3 тис.). Дигіталізацією в Латвії займається тільки Національна бібліотека.
  Національна бібліотека Латвії наразі розташовується в 6 будівлях міста Риги та має 330 працівників. Але це поки що. Адже переїзд у нову будівлю вже розпочався. "Замок світла" – таку символічну назву отримала нова будівля Національної бібліотеки. Це велична монументальна тринадцятиповерхова споруда, що виконуватиме функції творчого, наукового, культурного та освітнього центру міста. Окрім бібліотеки з її книжковими сховищами зі спеціальним мікрокліматом, величезними суперсучасними читальними залами, мистецькими вітальнями, студією звукозапису та іншими облаштованими приміщеннями тут будуть розміщуватися виставкові зали, ресторан, магазинчик сувенірів, концертні зали, конференц-зали та багато іншого. Дуже радію за наших колег, які вже зовсім скоро отримають чудові робочі кабінети, адже відкриття бібліотеки заплановане на 29 серпня 2014 року.
  Незабутні враження залишилися після відвідування Ризької центральної бібліотеки та її філіалу "Відземе". Бібліотека-філіал "Відземе" є однією із найперших публічних бібліотек Риги. Тут читачі мають доступ до цінних видань 19 сторіччя, а також до книг і окремих періодичних видань, що надійшли до бібліотеки до 1940 року (майже всі вони видаються читачам додому).
  Справді, Ризька центральна бібліотека настільки наближена до потреб громади: зручність у користуванні, сучасний дизайн, піклування про людей з особливими потребами, прагнення бібліотекарів до професійного зростання, міжнародний обмін досвідом, креативність форм роботи і як результат – велика кількість користувачів. Недарма одним із принципів роботи бібліотекарів є те, що вони працюють не з книгами, а з читачами, задовольняючи всі їх інформаційні потреби. Приємною несподіванкою для української делегації стали книжкові виставки, присвячені нашій країні, що були представлені в кожному відділі Ризької центральної бібліотеки та її філіалах.
  Ще в бібліотеках Латвії працюють інформаційні центри, де можна дізнатися про туристичні маршрути, знайти інформацію про ресторани, готелі та багато іншого. Тож серед населення існує такий постулат: хочеш поширити інформацію – віддай у бібліотеку.
  Насамкінець хочеться подякувати латвійським колегам за отриманий досвід, яким вони охоче та люб’язно поділилися з нами, за теплий прийом і гостинність, а також – за можливість відвідати їхню чудову країну і помилуватися неповторною архітектурою Риги – Культурної столиці Європи 2014 року.




 





Немає коментарів:

Дописати коментар