4 липня 2018 р.

Відбувся виїзний круглий стіл "Я пропоную свій досвід"

  Гостинно зустрічала ріпкинська земля учасників виїзного круглого столу "Я пропоную свій досвід", який відбувся завдяки Чернігівському обласному відділенню Української бібліотечної асоціації у партнерстві з Чернігівською ОУНБ ім. В. Г. Короленка 4 липня на базі Замглайської селищної бібліотеки – переможниці конкурсу "Краща бібліотека року".



 
  Урочиста зустріч відбулася біля приміщення бібліотеки, де з вітальним словом до учасників заходу звернулися завідувачка бібліотеки Наталія Михайлівна Пужанська, голова Замглайської селищної ради Олександр Сергійович Красківський, начальник відділу культури і туризму Ріпкинської РДА Іван Володимирович Атрощенко, голова обласного відділення УБА Інна Михайлівна Аліференко та директор Ріпкинської РБ Наталія Михайлівна Лукʼяшко.



 
  Цьогорічними учасниками круглого столу стали справжні фахівці бібліотечної справи із сільських бібліотек області: Бахмацька та Красилівська бібліотеки-філії Бахмацької ЦБС; Воловицька, Плисківська та Хорошеозерська сільські бібліотеки-філії Борзнянської ЦБС; Невклянська сільська бібліотека-філія Городнянської ЦБС; Монастирищенська та Заудайська сільські бібліотеки-філії Ічнянської ЦБС; Кіптівська публічна бібліотека; Холминська бібліотека-філія Корюківської ЦБС; Обʼєднанська сільська бібліотека-філія Новгород-Сіверської ЦБС; Володьководівицька бібліотека-філія №1 Носівської публічної бібліотеки; Олешнянська та Вербицька сільські бібліотеки Ріпкинського району; Іванівська бібліотека-філія Семенівської ЦБС та Тихоновицька бібліотека-філія Сновської ЦБС.


  Перед початком круглого столу господиня закладу провела для гостей екскурсію бібліотекою.
  Цікаву і змістовну розповідь з відеопрезентацією про селище Замглай підготував голова селищної ради О. С. Красківський, який розповів про життя громади, про здобутки і втрати в умовах реформи децентралізації, відповів на питання, що виникли в гостей.
  Своїми враженнями та емоціями від навчального візиту до Польщі, який здійснила делегація від Чернігівської області у червні 2018 року, поділилася директор Ріпкинської РБ Наталія Михайлівна Лукʼяшко.
  Далі почалася плідна робота круглого столу, де кожна з учасниць поділилася досвідом, розповіла про родзинку своєї бібліотеки.


  При Бахмацькій бібліотеці-філії багато років діє екологічний клуб "Джерельце", що має за мету виховати порядних, чесних та відповідальних громадян України. Кожного місяця проводяться цікаві пізнавальні заходи: екологічні дебати, екоподорожі та дні довкілля.
  Красилівська сільська бібліотека-філія понад 60 років обслуговує користувачів. Помітне місце у своїй діяльності відводить популяризації звичаїв та традицій рідного села, постійно організовує виставки творчих робіт користувачів бібліотеки, які стають окрасою місцевої церкви. Завідувачка бібліотеки є учасником народного хору, виступи якого демонструються по національному телебаченню.
  Про інноваційні форми популяризації краєзнавчого напрямку роботи Воловицької сільської бібліотеки, культурно-дозвіллєвий центр "Футбол І Я", створений при Плисківській сільській бібліотеці, співпрацю з волонтерами і використання театралізованих сюжетів під час проведення масових заходів з популяризації книги і залучення користувачів у Хорошеозерській сільській бібліотеці розповідали бібліотекарі Борзнянської ЦБС.


  Родзинкою Невклянської сільської бібліотеки є краєзнавча робота: створена етнографічна кімната "У бабусі на горищі". Проходять у бібліотеці майстер-класи з вишивки бісером, аплікації, витинання, в'язання гачком.
  При Кіптівській публічній бібліотеці працює клуб мандрівників "Вояж", члени якого на чолі з директором бібліотеки раз на квартал організовують поїздку Україною.
  Жіночий клуб "Берегиня", що діє при Холминській селищній бібліотеці, бере активну участь у громадсько-культурному житті селища. Допомагали учасниці клубу і бійцям АТО. Нині займаються відродженням технології ткацтва.
  Дослідницьку та краєзнавчу роботу, збір історичних фактів, що стосуються місцевості, розробку туристичних маршрутів селом проводить завідувачка Володьководівицької бібліотеки-філії Носівської публічної бібліотеки.


  На збирання, видання та презентацію творів місцевих авторів спрямовує свою роботу бібліотекар Іванівської сільської бібліотеки Семенівської ЦБС.
  Хоча запланованого часу виявилося дуже мало, адже кожній з учасниць було багато про що розповісти, всі залишилися задоволені роботою.
  Наступним етапом у плані робочої поїздки було відвідання музею відомої української просвітительки, педагога та громадської діячки Софії Русової, що знаходиться в Олешні. Попри дощ, всі отримали велике задоволення від подорожі та змістовної екскурсії.



 Лариса Притиковська, головний 
бібліотекар науково-методичного відділу 
Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка

Немає коментарів:

Дописати коментар