24 вересня 2015 р.

Культурно-освітня поїздка бібліотекарів Чернігівщини до бібліотек м. Переяслав-Хмельницький

  Одним із важливих напрямків діяльності Чернігівського обласного відділення УБА є сприяння професійному розвитку членів ЧОВ УБА, удосконалення системи їх безперервної освіти, формування середовища професійного спілкування, налагодження міжрегіонального професійного партнерства. З метою обміну досвідом з колегами з інших областей у рамках відзначення Всеукраїнського дня бібліотек 24 вересня відбулася культурно-освітня поїздка бібліотекарів Чернігівщини до бібліотек м. Переяслав-Хмельницький Київської області.
  Програма візиту була складена з урахуванням професійних інтересів бібліотекарів публічних бібліотек і бібліотек навчальних закладів. Першим для чернігівської делегації стало знайомство з особливостями роботи Центральної районної бібліотеки м. Переяслав-Хмельницький.
  Наступною гостей радо зустрічав колектив бібліотеки Переяслав-Хмельницького Державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Директор бібліотеки Шкира Ольга Іванівна провела екскурсію, детально розповівши про діяльність кожного підрозділу та особливості їх роботи. На всіх присутніх справила незабутнє враження саме ця бібліотека. Вона є прикладом просторової бібліотеки: прозорі стіни читальних залів, функціональні та компактні меблі, врахована кожна дрібниця для зручності користувачів бібліотеки. Бібліотечна архітектура сприяє естетичному та патріотичному вихованню, допомагає дослідженню краю. У бібліотеці постійно діють та змінюються різноманітні виставки (фотографій, витинанок, дитячих поробок, гобеленів, досягнень користувачів, викладачів та бібліотекарів). Кожна читальна зала присвячена певній особистості, яка пов'язана з Переяславським краєм: аудиторія імені В. Сухомлинського, Г. Сковороди, Шевченківська світлиця та ін. Особливу увагу привернула інформаційна зала "Чумацький шлях". У бібліотеці є умовні простори, присвячені І. Сікорському та Ю. Бойко-Блохіну, які містять крім відповідних документів, ще й особисті речі.
  У рамках візиту відбулось засідання Міжрегіонального круглого столу "Бібліотека і сучасні реалії: творчий підхід, нові форми діяльності". Керівники та провідні фахівці бібліотек Переяслава-Хмельницького та Чернігівщини обговорили питання впровадження новітніх бібліотечних технологій у роботу публічних та освітянських бібліотек, моделювання бібліотечного простору, формування бібліотечно-інформаційних ресурсів, шляхи оптимізації краєзнавчої діяльності публічних та освітянських бібліотек, значення декоративно-прикладного мистецтва у виховному процесі користувачів.
  Завершилася поїздка відвідуванням музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Музей репрезентує українське село Середньої Наддніпрянщини ІІ пол. ХІХ – поч. ХХ ст.ст., сільські ремесла та промисли, вітряки та водяні млини. Родзинкою музею є показ розвитку ремесел та основних етапів еволюції народного житла і пов'язаної з ним матеріальної і духовної культури українців.














Немає коментарів:

Дописати коментар