16 вересня 2013 р.

ІV Львівський бібліотечний форум "Бібліотек@: Читай! Формат не має значення!"

  У межах 20-го ювілейного Міжнародного книжкового "Форуму видавців у Львові", що проходив з 11 по 15 вересня, відбувся ІV Львівський бібліотечний форум, організований Українською бібліотечною асоціацією за підтримки Програми "Бібліоміст". Цьогорічна тема Бібліотечного форуму була – "Бібліотек@: Читай! Формат не має значення!".
  11 вересня у бібліотеці Національного університету "Львівська політехніка" розпочалася п’ята міжнародна науково-практична конференція "Сучасні проблеми діяльності бібліотеки в умовах інформаційного суспільства". На пленарному засіданні ділились досвідом роботи як українські колеги так і польські гості. Після пленарного засідання робота проходила в секціях: "Інформаційні системи та технології у бібліотеках", "Сучасні технології бібліотечного обслуговування користувачів та інформаційно-бібліографічної роботи", "Історія та теорія бібліотечної справи".
  Урочисте відкриття IV Львівського бібліотечного форуму розпочалося 12 вересня з привітання віце-президента Української бібліотечної асоціації Пашкової В.С. Робота форуму складалась з сесій, на яких бібліотечні працівники розглядали найактуальніші питання, проводили дискусії, задавали питання спеціалістам та ознайомлювались з досвідом колег.
  Перша сесія розпочалася професійно-екскурсійним туром для ознайомлення з інноваційними послугами львівських книгозбірень "Бібліотек@ – територія ідей". Учасники форуму відвідали наукову бібліотеку Львівського національного університету ім. І. Франка, обласну універсальну наукову бібліотеку, обласну бібліотеку для дітей, міську бібліотеку-філію №13 для дітей.
  На сесії "Читання і читачі: глобальні виклики і трансформація" обговорювали спільні проблеми та шляхи подальшої співпраці видавців та бібліотекарів. "Електронні книги та читанки", тема 3 сесії викликала багато запитань щодо експлуатації та обліку новітніх пристроїв у бібліотеках, віце-президент УБА Пашкова В.С. – закликала всіх бібліотекарів не ховати читанки у сейфах, а інформувати користувачів про наявність та можливість використання бібліотечних електронних читанок.
  Найбурхливішою серед сесій Форуму була дискусійна панель "Авторське право в бібліотеці: інтереси читачів і видавців". Бібліотекарі та видавці сперечались щодо використання новітніх технологій для копіювання книг. Вели дискусію – директор Асоціації "Інформатіо-Консорціум", патентний повірений, член Президії УБА – О.В. Васильєв та патентний повірений Чьочь В.В. та запрошували до обговорень з питань авторського права на блозі Української бібліотечної асоціації.
  Сесія "Світове кафе" була організована у "Кафе на розі", цьогорічна тема – "Етика сучасного бібліотекаря". Бажаючих долучитись до обговорення було більше аніж місця у кафе, що вказує на небайдужість до професійного кодексу бібліотекарів.
  Три дні у Львові минули швидко, але вражень вистачить надовго. Особливо від Львівської обласної бібліотеки для дітей, яка одна з небагатьох в Україні створена задля комфортності читачів. Якщо мрієте відвідати сучасну бібліотеку, то завітайте до Львівського книжкового замку для малечі та батьків.








Немає коментарів:

Дописати коментар