18 вересня 2014 р.

V Львівський бібліотечний форум "Бібліотек@ – відкритий світ"

  З 10 по 13 вересня в місті Лева відбувся V Львівський бібліотечний форум "Бібліотек@ – відкритий світ". Співорганізаторами бібліотечного форуму стали громадська організація "Форуму видавців", Українська бібліотечна асоціація, Львівська обласна бібліотека для дітей, Посольство США в Україні, Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, Львівська міська рада.

 
  Учасники Бібліофоруму, що з’їхалися з усіх куточків України, а також із-за кордону, мали вибір у відвіданні секційних засідань, акцій, семінарів, круглих столів, флеш-мобів, майстер-класів в залежності від своїх потреб і уподобань.
  Бібліотекарі Чернігівщини з радістю долучилися, як до  Бібліотечного форуму, так і до Форуму видавців, проекту "Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців конституційних прав", семінару-тренінгу для директорів бібліотек та керівників Центрів "Вікно в Америку". Приємна нагода  стати учасниками цих культурних заходів випала працівникам Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка: Інні Аліференко – директору бібліотеки, Вікторії Кашніковій – координатору центру "Вікно в Америку", Олені Попович – бібліотекарю ВАБП і співробітникам Чернігівської міської ЦБС ім. М.М. Коцюбинського:  Віталію Даценку – завідувачу відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів, Євгену Кирієнку – бібліотекарю.


  Отже, справжнім зарядом позитиву і неймовірних вражень стали відвідання секційного засідання "Читання відкриває світи" у Львівській обласній бібліотеці для дітей, родзинками, якого стали представлення стратегії розвитку бібліотек національних меншин у Хорватії Катериною Тодорцевою-Хлачею та зустріч-презентація "Книги про читання" з польською авторкою Юстиною Соболевською.
 
  
  Дуже інформативними виявилися семінар-презентація "Періодика у фондах бібліотек: tenor et impetus" у Науковій бібліотеці Львівського національного університету ім. Івана Франка, круглі столи та майстер-клас з бібліотечної освіти проведені Вірою Загуменною та Ярославою Хіміч в Українській академії друкарства.
  Корисні навички отримали під час роботи у бібліолабораторії від Молодіжної секції УБА. Продовжилася традиція минулого року флеш-мобом "Читай! Формат не має значення!" біля пам’ятника Т.Г. Шевченкові, де бібліотекарі, студенти Київського національного університету культури і мистецтв, жителі й гості міста мали змогу продемонструвати свій талант декламаторів творів Великого Кобзаря. Вірші читали напам’ять, і з книжок, а також використовуючи сучасні ґаджети.
  Доказом того, що бібліотекарі вміють не тільки натхненно працювати, а ще й активно та естетично відпочивати стали музично-поетичні сутінки від Львівської обласної бібліотеки для дітей і дебати "Професія і кар’єра: молоді проти досвідчених" від Української бібліотечної асоціації, модеровані Світланою Барабаш та Оленою Кремньовою.
   Майже одночасно з V Львівським бібліотечним форумом відбувався XXI Форум видавців, а також авторів, бібліотекарів, книгарів, перекладачів, ілюстраторів і, звісно, читачів. Найперше, що впало в очі, – це масштабність дійства, адже Форум – найбільший книжковий захід країни. На кожному кроці — білборди з символікою Форуму, волонтери роздають буклети й запрошують на різноманітні заходи. І море гостей – як з України, так і з-за кордону. XXI Форум видавців — це міжнародний літературний фестиваль, книжковий ярмарок (розташований у Палаці Мистецтв і на площі перед ним, та Палацом Потоцьких, а також на проспекті Свободи), урочиста церемонія вручення книжкової премії "Найкраща книга Форуму – 2014", фестиваль дитячого читання "Книгоманія", благодійна акція "Третій вік: задоволення від читання", фестиваль "Молода Республіка Поетів", "Ніч поезії і музики", велика кількість автограф-сесій.

  
  Низка заходів, що відбувалася одночасно в різних місцях, спонукала нас до вибору та роздумів, чи можна встигнути всюди. Адже всі події дуже цікаві та різноманітні. Тож кожний вибирав на свій розсуд.
  Приємним завершенням цих масштабних подій стали авторські читання з нашою землячкою та колегою, бібліотекарем відділу обслуговування Чернігівської центральної районної бібліотеки смт М.-Коцюбинського Оленою Сердюк (Печорною), яка на Форумі представляла свою нову книгу "Фортеця для серця".

  
  Отже – цілком логічний висновок: побільше заходів подібного характеру – і за культурний розвиток нашої держави боятися нема чого. Адже якщо громадяни читають і хочуть читати – їхньому інтелекту ніщо не загрожує.


Немає коментарів:

Дописати коментар