23 вересня 2024 р.

XIV Міжнародний бібліотечний форум "Бібліотека: вічні цінності перед викликом змін"

  З 18 до 21 вересня у Львові тривав XIV Міжнародний бібліотечний форум (у змішаному форматі). Цьогорічна тема – "Бібліотека: вічні цінності перед викликом змін". У роботі форуму взяли участь онлайн директор Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Юрій Соболь і заступниці директора Вікторія Примак та Лілія Дубовик. Завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Олена Попович завітала на захід особисто.
  Форум як одна з найвагоміших бібліотечних подій України об'єднав фахівців бібліотек, науковців, викладачів закладів вищої освіти, працівників видавничої та інформаційної галузей, авторів, читачів, членів і партнерів ВГО Українська бібліотечна асоціація, які обговорювали актуальні питання й виклики, що постали перед бібліотеками, а також ділилися своїми досягненнями в цей нелегкий для України та українців час. Важливими аспектами дискусій стали новітні підходи до популяризації читання серед людей різного віку, питання, як поєднати незламність і гнучкість до змін, що заохочує нас читати у кризових умовах. Учасники заходу визначили цифрові навички як життєву необхідність. Багато уваги приділялося реалізації принципів безбар'єрності в бібліотеках для того, щоб зробити їх доступними для всіх категорій населення. Говорили також про ментальне здоров'я, психологічну підтримку, шану військовим; про бібліотеку як опору для громади й лідерство книгозбірні у спільноті; про нові завдання у новій реальності; про здатність перетворити виклики на можливості, завдяки яким удасться подолати виклики війни.
  Для учасників Бібліофоруму цікавим виявився останній день, коли всі гуртом вирушили у бібліомандри муніципальними бібліотеками Львова. Екскурсію для гостей заходу провів директор Львівської муніципальної бібліотеки Василь Кметь. Ми відвідали Львівську обласну бібліотеку для юнацтва ім. Романа Іваничука, Львівську обласну бібліотеку для дітей, Бібліотеку Сад, Smart-бібліотеку, Медіатеку "Мультиплекс", ProFashion-бібліотеку, Сенсотеку та Мистецьку Бібліотеку. Всі ці локації – філії Львівської муніципальної бібліотеки.
  Під час мандрівки було багато спілкування з колегами та обміну досвідом. Львівські книгозбірні неймовірно вразили сучасним дизайном, архітектурою, креативним бібліотечним простором, тематичністю. І, звичайно, одразу впадає у вічі те, що тут працюють амбітні фахівці-бібліотекарі, яких сміливо можна назвати справжніми генераторами напрочуд цікавих ідей. Увага бібліотек зосереджена на житті міста, а громада підтримує свої книгозбірні. Вважаємо, що бібліотеки Львова неодмінно має відвідати кожен!

  Організаторами цьогорічного форуму стали:
  • ВГО Українська бібліотечна асоціація;
  • Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка;
  • Львівська обласна бібліотека для дітей;
  • Львівська муніципальна бібліотека;
  • Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука.
  Щиро дякуємо організаторам за чудовий захід і сподіваємося, що всі наступні зустрічі відбудуться вже у мирній Україні. Усе буде Перемога!


 
 
 
 







 

Олена Попович, завідувачка відділу інформаційних технологій
та електронних ресурсів Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових