8 червня 2024 р.

VII обласний поетичний фестиваль "Дотиком душі": магія поезії, яка торкається струн людської душі

  У серці кожного міста і села ховається невичерпна криниця поезії, де слова стають музою, а рядки – мелодією. У світлі цього відкриття в Чернігівській ОУНБ імені Софії та Олександра Русових уже всьоме відбувся важливий культурний захід – обласний поетичний фестиваль "Дотиком душі". Стати його учасниками виявили бажання поети й поетеси з різних куточків нашої області, а також із Харківщини та Сум. Дехто з цих творчих людей надіслав відеоролики, які були продемонстровані на екрані.
  Варто знати, що VII обласний поетичний фестиваль "Дотиком душі" проходив у межах обласної програми сприяння функціонуванню української мови як державної в Чернігівській області на 2023–2028 роки.
  Цьогоріч до складу професійного журі увійшли представник Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Нагорний; директор Чернігівської ОУНБ, голова ГО "Чернігівське обласне відділення УБА" Юрій Соболь; журналіст і поет Олексій Маслов; прозаїк, публіцист, критик, журналіст, член НСПУ й НСЖУ, заслужений працівник культури України, засновник та головний редактор журналу "Літературний Чернігів", засновник і голова журі обласної літературно-мистецької премії ім. Леоніда Глібова (з 2002 року), головний редактор журналу "Літературний Чернігів" Михайло Ткач; офіцер ОК "Північ" Вадим Мисник; поетеса і прозаїк, громадська діячка, лікарка за фахом, членкиня НСПУ й літературної спілки "Чернігів", співорганізаторка Першого Всеукраїнського поетичного стартапу "Дотиком душі" (2017 рік) Ліна Ланська. Усі вони звернулися до учасників заходу з теплими словами й побажали натхнення, успіхів у творчій діяльності і творчої наснаги.
  Поетичний фестиваль "Дотиком душі" – це місце зустрічі для літературної спільноти області й поціновувачів поезії. Учасники заходу мали змогу поспілкуватися з відомими авторами, обмінятися враженнями та відчути пульс сучасної поетичної творчості.
  Варто сказати про розмаїття стилів і тем віршів, які прозвучали на фестивальній сцені: від патріотичних творів до віршів про кохання, болі та радощі людські… Кожна поезія відкривала для нас частинку авторської душі.
  Організатори фестивалю зробили все можливе, щоб створити атмосферу відкритості і взаєморозуміння, де кожен учасник міг відчути себе частиною великої поетичної родини. У програмі заходу були не тільки виступи поетів та поетес, а й музичні номери у виконанні Сергія Гончаренка.
  Наприкінці заходу лауреатам минулого фестивалю було вручено авторські примірники альманаху "Первоцвіт", де вміщено добірки їхніх віршів. Усі учасники отримали дипломи й сувеніри з символікою заходу.
  Імена тих, чиї поетичні твори будуть надруковані у новому випуску альманаху "Первоцвіт" і журналі "Літературний Чернігів", невдовзі з'являться на сайті Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових.
  VII обласний поетичний фестиваль "Дотиком душі" не лише відкрив нові таланти та ознайомив із різноманіттям поетичних стилів. Він також об'єднав усіх, хто вірить у силу слова і магію поезії. Нехай "Дотиком душі" надихає на нові творчі досягнення та продовжує відкривати двері у світ поезії для всіх охочих.
  Організатори фестивалю – Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА; Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових; ГО "Чернігівське обласне відділення Української бібліотечної асоціації"; Чернігівська літературна спілка "Чернігів".
  Авторка сценарію – головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Катерина Денисенко. Ведучі – головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Катерина Денисенко та Сергій Гончаренко.
 






 

 
 
Катерина Денисенко, головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ імені Cофії та Олександра Русових