27 лютого 2015 р.

Бібліотеки в умовах кризи

  Робоча група УБА розпочала підготовку Маніфесту Української бібліотечної асоціації "Бібліотеки в умовах кризи" як програмного документу, що висвітлює основні  положення, напрями і принципи діяльності бібліотек України у сучасних суспільно-політичних та соціально-економічних умовах.
  Маніфест буде розроблено за результатами всеукраїнського обговорення із залученням членів і партнерів УБА та представників зацікавлених сторін (культура, освіта, громадянське суспільство, органи державної влади і місцевого самоврядування, бізнес тощо).
  27 лютого в приміщенні Американської бібліотеки імені Віктора Китастого Національного університету "Києво-Могилянська академія" відбулись регіональні обговорення з залученням представників з м. Києва та Вінницької, Житомирської, Київської, Рівненської, Сумської, Чернігівської,Черкаської областей.
  Від Чернігівщини учасниками заходу стали Лариса Генералова, учений секретар Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка, Дмитро Казімиров, ГО "Сіверський інститут регіональних досліджень".
  Засідання складалось із панельної презентації "Кризові явища у суспільстві: причини, прояви, наслідки" та безпосереднього обговорення в групах.
  У вступному слові Валентина Пашкова, докт. іст. наук., доц., Директор Центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні; Віце-президент УБА, констатуючи, що країна охоплена масштабною системною економічною, політичною, суспільною кризою, зазначила поняття кризи як інструмент оновлення, можливості стратегічних змін в умовах консолідації суспільства та використання потенціалу бібліотек як громадських ресурсних центрів і інституцій.
  Більш детально розкрила тему кризових явищ у суспільстві  Ярослава Сошинська,  канд. іст. наук, доцент Національного технічного університету "КПІ",  виконавчий директор УБА, підкреслюючи очищувальну силу кризи, яка змінює тенденції життєдіяльності суспільства і потрібна соціальній системі не менш, ніж стабільність.
  Для  обговорення стратегії подальшої роботи бібліотек в умовах кризи учасники мали відповісти на питання:
Які кризові явища Ви особисто спостерігаєте / відчуваєте у Вашому житті / житті країни?
Як бібліотеки можуть допомогти Вам вийти із ситуацій, викликаних кризою?
Чому бібліотеки важливі у період кризи?

  До головних тез результатів обговорень нашої робочої групи (за умовним розподілом "Бібліотеки і влада"), модератором якої була Ірина Шевченко, канд. пед. наук, доц., директор Інституту післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Президент УБА, можна віднести ствердження, що в умовах системної управлінської, економічної, психологічної (особистісної) криз, веденні інформаційної війни зростає роль бібліотеки, як загальнодоступної, безкоштовної, інформаційної,культурної, освітньої установи, яка може і повинна стати суспільним інструментом повернення довіри до влади, чинником провадження толерантності і гармонізації серед громади, складовою національної ідеї, з наданням нових бібліотечних послуг при державній підтримці влади і громади, що цілком відповідає девізу УБА "Бібліотека – територія єдності".




Немає коментарів:

Дописати коментар