31 січня 2016 р.

Відбувся тренінг "Практична медіаграмотність"

  31 січня на базі Регіонального тренінгового центру Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка (просп. Миру, 41) відбувся тренінг "Практична медіаграмотність" для вимушених переселенців і жителів міста, у рамках проекту "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації", який реалізується ініціативною групою "Небайдужі бібліотекарі", за підтримки Чернігівського обласного відділення УБА, за адміністрування громадської організації "МАРТ", у межах проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією.
  Через нестабільну ситуацію в країні в інформаційний простір проникає багато пропаганди та спроб маніпуляції, зокрема, мова ворожнечі, замовчування інформації та її некоректна подача. Сучасний українець для отримання повної інформації повинен маневрувати в потоці новин, які щоденно отримує з медіа (телебачення, радіо, інтернет та ін.).
  Під час тренінгу тренер Марина Оксьоменко розкрила учасникам такі питання:
• Медіаграмотність як життєво необхідна навичка в сучасній Україні.
• Медіа, інвестори й держава: що кому належить на медіа ринку.
• Своєрідність інформації як товару: що продають медіа?
• Cтруктура українського медіа ринку.
• Новинна грамотність. Як перевірити достовірність та неупередженість інформації. "Техніка безпеки"  під час роботи з джерелами. Проекти практичної медіаграмотності в Україні: StopFake.
• Інформаційні війни: як врятуватися від пропаганди або чому вдається манипулювати громадською свідомістю.
• Технології критичного мислення: як сприймати і трактувати інформацію.
  Тренінг викликав глибокий і живий інтерес у присутніх. Багато хто з них вперше почув поняття "медіаграмотність". Протягом всього тренінгу Марина Оксьоменко пояснювала, що ж таке медіаграмотність та як не потрапити під вплив пропаганди і маніпуляцій. Завдяки активності аудиторії, чотирьохгодинний тренінг пройшов дуже швидко. Бажаючі мали змогу поспілкуватися з тренером індивідуально.
  "Цей документ здійснений за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цього документу є одноособовою відповідальністю ГО "Чернігівське обласне відділення УБА" і за жодних обставин не може вважатись як такий, що відображає позицію Європейського Союзу".



Немає коментарів:

Дописати коментар