29 вересня 2014 р.

Результати конкурсу до 200-річчя Т.Г. Шевченка від Чернігівського обласного відділення УБА

  Чернігівське обласне відділення УБА найбільше за чисельністю членів асоціації в бібліотечній спільності України. Щороку оголошує конкурси для бібліотекарів області: "Життя як книга", "Кращий керівник року", "Кращий сільський бібліотекар року", "Краще методичне видання" та ін. В рамках відзначення ювілею Кобзаря навесні 2014р., президією Чернігівського обласного відділення був оголошений обласний конкурс "На кращу роботу бібліотек роботу бібліотек по відзначенню 200-річного ювілею Тараса Григоровича Шевченка". Мета конкурсу: виявлення і підтримка творчо працюючих колективів бібліотек області, підтримка заходів із вивчення і популяризації спадщини Великого Кобзаря, популяризація здобутків бібліотечної праці.
  Відповідно до затвердженого Положення конкурс був розрахований на всі бібліотеки області незалежно від їх підпорядкування, що розширило можливості бібліотек взяти участь у конкурсі по роботі з висвітлення життя та діяльності Кобзаря.
  Номінації, які передбачались Положенням, давали змогу об’єктивно оцінити роботу на буд-якому рівні: сільської, міської бібліотеки-філії або міського бібліотечного пункту, центральної бібліотеки, бібліотеки для дітей та масштабної роботи всієї централізованої бібліотечної системи.
  Однією з умов конкурсу було активне висвітлення діяльності бібліотек у ЗМІ. Тому, у поданий на конкурс матеріалах, поряд з документами, які підтверджували проведення заходів була велика кількість публікацій як у друкованих виданнях так і в електронних ЗМІ. Роботу бібліотек висвітлювали місцеві телеканали. Крім того, свою роботу бібліотеки активно популяризували в соціальних мережах виставляючи анонси про майбутній захід , а потім інформацію про його проведення.
   І як узагальнення всієї роботи були представлені презентації бібліотеки.
  Вісімнадцять бібліотек-учасників надіслали свої роботи. Серед них: сільські та міські бібліотеки-філії, центральні районні бібліотеки, бібліотеки для дітей та наукова бібліотека Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка. Такої кількості матеріалу на конкурс не очікував ніхто. Різноманітні за формою та методами проведення матеріали вражали творчим підходом, креативністю та залученням великої кількості партнерів, громади. Бібліотекарі використовували як традиційні форми проведення заходів так і інноваційні, створювали електронні продукти та послуги.
  Переможцем у номінації "Централізована бібліотечна система" стали Щорська ЦБС. У номінації "Центральна бібліотека" перше місце отримала Корюківська ЦБ, Городнянська та Срібнянська ЦБ розділили між собою друге місце, третє місце дісталось Прилуцькій ЦРБ. Серед бібліотек-філій перше місце отримала Оленівська сільська-бібліотека філія Борзнянської ЦБС, друге – Наумівська сільська бібліотека-філія Корюківської ЦБС та третє місце отримав Бібліотечний пункт Чернігівської МЦБ ім. М.М. Коцюбинського. У номінації "Бібліотека для дітей" Прилуцька міська бібліотека ім. П. Білецького-Носенка отримала перше місце, друге – Корюківська РДБ, Бахмацька РДБ посіла третє місце.
   Конкурс тривав впродовж календарного року. Підбиття підсумків та оголошення результатів відбулось на урочистих зборах присвячених Всеукраїнському дню бібліотек.
  Жодна робота не залишилась поза увагою, всі учасники отримали призи. Найкращі роботи в номінаціях "Централізована бібліотечна система", "Центральна бібліотека", "Бібліотека для дітей", "Бібліотека-філія" отримали сертифікати на передплату періодичних видань для бібліотеки або придбання необхідної літератури. Матеріали, подані на конкурс, ввійдуть у збірку методичних матеріалів.
   Бібліотекарі показали свою непомітну роботу, за що отримали гарні подарунки, але головним результатом їх діяльності буде, якщо їх авторськими розробками будуть користуватись бібліотекарі не лише Чернігівщини, а й усієї бібліотечної спільноти України.

Немає коментарів:

Дописати коментар