7 березня 2014 р.

Інтелектуальна свобода та доступність інформації в демократичному суспільстві. Етика бібліотечного працівника



  Протягом п’яти днів з 3 по 7 березня цього року на базі Головного тренінгового центру для бібліотекарів, який створено в Інституті післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, з 9 областей України (Рівненської, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Одеської, Дніпропетровської, Житомирської та Чернігівської) навчалися майбутні тренери РТЦ з викладання курсу "Інтелектуальна свобода та доступність інформації в демократичному суспільстві. Етика бібліотечного працівника".
  Сутність концепції інтелектуальної свободи та місії бібліотеки, проблеми забезпечення доступності інформації та розширення функцій бібліотеки в умовах переходу від інформаційного суспільства до суспільства знань, питання цензури в бібліотечній діяльності – всі ці поняття для нас набувають важливого змісту в умовах сучасного світу.
  Не можна володіти інформацією і бути не вільним, залишатися осторонь від історичних процесів розбудови громадянського суспільства, ігнорувати особисту відповідальність, маючи професію бібліотекаря.
  Велика подяка нашим викладачам,  професорам кафедри НАКККіМ Ірині Шевченко, Валентині Пашковій, Вірі Загуменній, Ярославі Хіміч, Ярославі Сошинській за виважену громадянську позицію і фаховий аналіз щодо завдань та місії бібліотек. Особлива подяка тренеру Роману Лойко за навчання з використання SMART технологій.
  Чернігівське обласне відділення УБА підтримує заяву Президії Української бібліотечної асоціації від 11 березня 2014 р. "Роль бібліотек і бібліотекарів у забезпеченні принципів інтелектуальної свободи", усвідомлюючи моральну відповідальність за дотримання основ професійної етики, сповідуючи принципи демократії, плюралізму і толерантності, прагнучи до миру та порозуміння багатонаціонального народу України!

Голова ЧОВ УБА
Директор ОУНБ ім. В.Г. Короленка     І.М. Аліференко

Вчений секретар ОУНБ ім. В.Г. Короленка     Л.В. Генералова

Немає коментарів:

Дописати коментар